Money makes the (Gen Z) world go round?

, ,

GenZLab krijgt steeds vragen vaker vragen rond Gen Z en werk. Een vaak gestelde vraag: Zijn Gen Z nu zo’n jobhoppers? En is geld dan dé drijfveer van Gen Z? Al te vaak vertrekken Gen Z’s, eenmaal relatief goed opgeleid en dus (eindelijk!) zelfstandig inzetbaar, voor een ander loon. Of zo lijkt het toch, dixit bedrijfsleiders, teammanagers of HR-professionals in onze workshops.

Wat blijkt uit onderzoek? Op de vraag waarom een individu van job veranderde (jobhopte), staat inadequate compensatie voor alle generaties samen op nummer 1. Inzoomen op Generatie Z onthult echter iets anders. Waarom een Gen Z kiest om van job te veranderen? Op nummer 1 staat het gebrek aan potentiële professionele groei, op nummer 2 het gebrek aan betekenisvol werk (meaningful work). Inadequate compensatie staat voor Gen Z op nummer 3.

Op de vraag waarom een Gen Z kiest om te blijven werken in zijn of haar huidige rol, staat flexibiliteit op nummer 1, gevolgd door potentiële professionele groei en betekenisvol werk.

Conclusie? De financiële compensatie is belangrijk voor Gen Z, maar niet het enige element waar rekening mee gehouden moet worden. Zonder mogelijkheden voor professionele groei (opleiding, zicht op carrièrestappen,…) en/of betekenisvol werk haakt Gen Z af. Ook flexibiliteit kan een rol spelen in het behouden van Gen Z’s op de werkvloer. Meer weten over bovenvermeld onderzoek? Check de McKinsey studie.

Hoe die flexibiliteit concreet invullen of hoe proactief aan die professionele groei sleutelen? Daar zoomt GenZLab op in tijdens concrete cocreatiesessies met Gen Z. Een aantal patronen vallen alleszins op voor kenniswerkers, ongeacht de organisaties waar ze voor aan de slag gaan. Meer inzichten hierrond verschijnen binnenkort in een paper. To be continued.

Zelf specifieke vragen over Gen Z werknemers? Neem contact op met GenZLab voor een concrete samenwerking op maat.