De sportende GenZ’er: lost in tech?

,

GenZ is de generatie van de digital natives. Een generatie die gedefinieerd wordt vanuit hun relatie met technologie. Technologie die soms als een zegen beschouwd wordt, maar vaker als een vloek. Zeker in relatie tot sport. GenZ heeft immers een andere relatie met sport dan voorgaande generaties. Hoe ziet die relatie eruit? Haat-liefde? En wat is de impact van technologie op sporten?

Tech zorgt voor instant beloning

Technologie maakt het leven van GenZ (en van andere generaties) gemakkelijk. En verslavend. De vele apps op onze smartphone worden ontworpen om steeds weer shotjes dopamine in de hersenen te triggeren. Technologie zorgt voor instant beloning. Of het nu gamen is of scrollen op social media, bloggen of vloggen, of online shoppen. Technologie geeft ons in eerste instantie meer redenen om thuis in de zetel te blijven hangen dan om buiten te komen. Uit onderzoek aan UGent blijkt dat zeker 10% van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar intussen te kampen heeft met rugproblemen.

Ook de manier waarop we met elkaar communiceren is drastisch gewijzigd door technologie. En gebeurt vaak online. Millennials moesten het huis uit en bij vrienden thuis aanbellen om te vragen of ze wilden spelen. GenZ kan in de kamer videospelletjes spelen en op datzelfde moment ook videobellen met vrienden. Makkelijk, maar slecht voor de fysieke fitheid.

Fitfluencers

Smijten we technologie dan maar beter buiten bij deze ‘tabletgeneratie’? Het verhaal is niet zo zwart-wit. Ons Fitfluencers onderzoek toonde aan dat Instagram en YouTube GenZ ook kan inspireren om meer actief te zijn. Influencers als rolmodellen. #Fitfluencers. Of we nu voor of tegen zijn. Online trainers komen tot in de huiskamer. De workouts van Nike Training Club zijn intussen zelfs op Netflix te volgen. En de Fitbits en Apple Watches van deze wereld maakten het ons nog nooit zo makkelijk om onze vooruitgang bij te houden, onze stappen en calorieën te registreren, en onze hartslag in de gaten te houden.

Technologie kan dus zeker ook helpen in het aanmoedigen van GenZ om (meer) te sporten. Maar ook familie, leerkrachten en leeftijdsgenoten werken nog steeds inspirerend. Een sociaal netwerk dat sport belangrijk vindt, zal sport ook stimuleren. Opgroeien in een gezin waar sport de norm is, vergroot de kans om zelf te sporten. Sportief voorbeeldgedrag dus, #fitfluencers zonder tech.

Verslaafd aan sport?

Dat de fysieke activiteit doorheen de dag generatie na generatie afneemt, is een feit. En de groep die definitief is afgehaakt van sport is groter geworden. Maar misschien is de meerderheid van GenZ wel meer dan ooit ‘verslaafd’ aan sport? Maar dan niet op de traditionele manier.

“56% of GenZ individuals feel that non-traditional sports are more relevant to their generation than traditional sports.” (Hashtag Sports)

Lopen blijft één van de populairste sporten in Vlaanderen, ook bij jongeren. Maar laat ons vooral ook die nieuwe sportvormen omarmen. BMX, breaking, crossfit, calisthenics, klimmen, parcours … Sporten die hun weg naar de mainstream (sport)cultuur vaak vonden door… influencers en social media. Technologie dus. Een tweesnijdend zwaard.

***

Deze blogpost is geschreven in het kader van het Howest onderzoeksproject GenZLab waarbij we op zoek gaan naar een methode die organisaties helpt inhaken op GenZ. Op de hoogte blijven van het project?